اندر احوالات رضاشاه و کشف حجاب
ترقی رضاخانی
۲:۴۴ ب٫ظ ۲۲-۰۴-۱۴۰۲
رضاخان را شنیدم که عقل و کیاست درست و درمان نداشته و چاره هر امر را در قلدری و چماق بر سر کوفتن میدانست و هم از عهد خُردی چشمش به دست و دهان اغیار بود.
وی را سفری برده به بلاد ترک و برای تماشای ترقی آن بلاد، سر خیابان نشانده تا بیحجابی زنان و شیکپوشی رجال را نظاره کند. وی نیز هیزی پیشه کرده و از دیدن نسوان بیحجاب آن بلاد بگفتا: «اووووف، خودمان هم دلمان خواست.»
پس الفبای ترقی را برای ایران سوغات آورد و آن هنگام که از ترکیه باز آمد، از دیدن چادر و چاقچور ایرانیان یکجوری شده و گفت: «زنان ایران که فرنگ ندیده و عقلشان به پیشرفت قد نمیدهد، فیالفور قانونی برایشان تصویب کرده تا بیش از این عقب نمانیم.» میرپنج را یک جو خرد برای درک تفاوت فرهنگی دو بلاد نبود تا دریابد که این تدبیر، مملکت را نشاید. پس همگان را به کشف حجاب در مملکت اشارت نمود و دستور داد رجال، کلاه غربی بر سر نهند و نسوان هیچ.
از آنجا که آن زمان هنوز «زن زندگی آزادی» مد نشده بود، پس داد مخالفین درآمد و آنها که از فرط ضد دین بودن این قانون، برگ بر تنشان نماند، از هر نقطه بلاد، صدای اعتراض خود را بر فراز کردند. نامهها نوشته و تحصنها کردند. لیک میرپنج قلدر وقعی ننهاد و افزود: «همینی که هست.»
آنکس که برای اعتراض نزدش رفت را در بند کرد و باقی را فهماند که زیباکردن شهر با گیسوان زنان هزینه دارد، پس دخالت در کار ما به شما نیامده و تا در تنور نینداختیمتان، خفهخان (همان خفقان) بگیرید.
اما اینبار تهدیدات و قلچماق بازی فایده نکرده و مردمانی که نمیدانستند رضاخان تا این حد نفهم و خودفهم پندار است اعتراض خود را برای حصول نتیجه ادامه دادند، هر کس به طریقی و هر شهر به شیوهای. جمع بسیاری از مردمان مشهد، جوگیری رضاخانی را برنتابیده و راه چاره در تحصن دیدند. پس وارد حرم امام رضا علیهالسلام شده و درها را به روی خود بسته و روزها در آنجا ماندند.
سرانجام رضاخان دید این جماعت بادی نیستند که با این بیدها بلرزند و از آنجا که بیشتر از چند روز هم از اعتراضات مردم و روحانیون گذشت، به حکم قانون اساسی وارد عمل شده و ارتش را وارد میدان کرد. توپ جنگی و نظامی ارتشی وارد حرم کرده و زن و کودک و پیر و جوان را کانَّ میدان جنگ به توپ بست. این واقعه در ۲۱ تیر ۱۳۱۴ بهوقوع پیوست و پس از آن، این روز را روز عفاف و حجاب نام نهادند.
ثبت ديدگاه