نگاهی به سریال «بدل»
شیرین اما پایین‌تر از حدّ انتظار

سریال کمدی «بدل» که در ماه مبارک رمضان از شبکه سه سیما پخش می‌شد، سومین اثری است که علیرضا مسعودی علاوه بر نویسندگی، کارگردانی آن را هم بر عهده داشته است. قصه‌ی این سریال درمورد یک خانواده‌ی معمولی با نام عطّاران است که نسل در نسل عطّار بوده‌اند و حالا پسر بزرگ خانواده به نام رضا که برای تحصیل به خارج از کشور رفته، با شنیدن خبر آمدن خواستگار برای خواهرش به ایران بازمی‌گردد و در این سفر مشخص می‌شود که در گذشته‌ی رضا و خواستگار خواهرش رازهایی وجود دارد.
سریال «بدل» به نسبت اثر قبلی علیرضا مسعودی یعنی سریال «نوروز رنگی» هم در داستان و هم در کمدی کمی ضعیف‌تر است. سریال نوروز رنگی که در دهه شصت روایت می‌شد و روایتگر زندگی یک خانواده‌ی فقیر و پرجمعیت در آن دوران بود علی‌رغم داشتن داستانی ساده (ورود تلویزیون رنگی امانتی به زندگی این خانواده)، به‌شدّت جذّاب و خنده‌دار و شیرین بود؛ مخصوصاً برای خراسانی‌ها.
در سریال بدل هم تا حدودی ویژگی‌های آثار علیرضا مسعودی دیده می‌شود؛ در این سریال هم همچنان خانواده محور اصلی داستان است. خانواده‌ای نسبتاً شلوغ و پر رفت و آمد که در یک محلّه‌ی شلوغ و پر رفت و آمد و در کنار همسایه‌هایی مهربان و از فامیل نزدیک‌تر زندگی می‌کنند. زندگیشان معمولی و متوسّط است و ساده و بی‌تکلّف زندگی می‌کنند. از این جهت مخاطب هم خیلی سریع و در همان قسمت‌های اول با کاراکترها و فضای داستان ارتباط می‌گیرد.
اما داستان سریال به این سادگی پیش نمی‌رود و ابهاماتی برای مخاطب به وجود می‌آورد. مثلاً تقریباً تا قسمت‌های آخر سریال برای مخاطب روشن نمی‌شود که ارزش و اهمّیت درِ مسجد که قرار است دزدیده شود از چه جهت است؟ یا چرا کیوان با داشتن یک آتو از رضا، برای مجبور کردن او به همکاری در دزدی، راه حل پیچیده‌ای مانند خواستگاری از خواهر رضا را به عنوان تهدید انتخاب می‌کند؟ یا رضا و کیوان با هم چه گذشته‌ای در خارج از کشور داشته‌اند و واقعاً مشغول چه کاری بوده‌اند که حالا پایشان به یک دزدی باز شده؟ از این دست ابهامات ریز و درشت در داستان کم و بیش وجود دارد که به بعضی از آن‌ها با تأخیر و یا ناقص پاسخ داده می‌شود و برخی هم بی‌پاسخ می‌ماند.
کمدی و شوخی‌های سریال هم نسبت به نوروز رنگی ضعیف‌تر شده اما با این وجود سریال بدل شیرین است و کم و بیش مخاطب را می‌خنداند و یا حدّاقل لبخند روی لب‌های مخاطب می‌آورد. شخصیت‌های سریال بامزه و دوست‌داشتنی‌اند و برای خنداندن مخاطب دست به کارهای عجیب و غریب نمی‌زنند. از این جهت سریال بدل کاملاً یک کمدی خانوادگی و سالم است. هرچند موقعیت‌های کمدی در داستان وجود داشت که می‌شد بیشتر به آن‌ها پرداخت.
در مجموع سریال بدل، اثر بدی نبود و حسّ و حال خوبی به مخاطب منتقل می‌کرد و او را سرگرم می‌داشت؛ اما همچنان اثر درخشان علیرضا مسعودی به عنوان کارگردان، سریال نوروز رنگی است و مخاطبی که آن سریال را دوست داشته قطعاً به کمتر از آن راضی نخواهد شد.

ثبت ديدگاه




عنوان