هر آنچه برای عید لازم دارید
هفت سین با فلسفه

راه راه:در ایام عید نوروز بر آن شدیم، با معرفی هر آن چه برای عید لازم است، شما را در این برهه حساس سال یاری کنیم.
هفت سین
هفت سین از سنت های قدیمی نوروز است و آن طور که گفته می شود، به اجتماع هفت چیز که با سین شروع می شود و چند چیز دیگر هفت سین گفته می شود.
طبق تحقیقات نویسنده، هیچ هفت سین منحصر به فردی یافت نشد و در بهترین حالت، نویسنده به ۹ سین سبزه، سیب، سکه، سیر، سرکه، سمنو، سماق، سنجد و سنبل رسید که اطلاعی از این که کدام هفت سین، هفت سین اصلی است، اطلاعاتی به دست نیامد و هر کس بر اساس چیزی که خودش می داند، هفت چیز که با سین (گاهی با صاد) شروع می شود را سر سفره قرار می دهد و برای هر کدام از آن ها از فلسفه ای جهانی در ایران باستان پرده می گشاید. همانطور که گفته شد، اجزای سفره ی هفت سین بسیار منعطف و بنابر شرایط ممکن است، ساعت، سشوار، سوسک، سید صفدر، سیامک دولتی، صدقی (یکی از همون گاها صاد) و… بر سفره قرار بگیرد.
در سفره ی هفت سین چیزهای دیگری هم قرار می گیرد، که ماهی قرمز یکی از آن هاست. البته بعضی ها که فلسفه ی بودن ماهی قرمز را لزوم وجود موجود زنده در در سفره ی هفت سین می دانند، در چند سال اخیر با اضافه کردن حیوانات دیگر، از آفتاب پرست (نماد رنگارنگی زندگی) گرفته تا کروکودیل (نماد موقعیت شناسی در زندگی)، از این نظریه دفاع کرده اند.
یکی از قسمت های خوب سفره ی هفت سین در قدیم تخم مرغ رنگی بود، به این شکل که تخم مرغ ها را با رنگ طبیعی آب پز یا تخم مرغ آب پز را رنگ می کردند و در ایام عید دیدنی به بچه ها می دادند، اما با گذشت زمان و افزایش قیمت تخم مرغ، این تخم مرغ ها جای خودشان را به پوست تخم مرغ و تخم مرغ سفالی داد.
دیگر عضو سفره ی هفت سین که نویسنده تا این لحظه یا در فیلم ها دیده، آینه و شمعدان است و به علت اطلاعات کم در این مورد، نویسنده از اظهار نظر خود داری می کند.
نا گفته نماند، عده ای هم هستند که اعتقاد دارند، ابتدا هفت چین بوده و با گذشت زمان تبدیل به هفت سین شده است و هر کس حق دارد هر هفت چیزی را که بخواهد، بر سر سفره قرار دهد. توصیه می شود، در هنگگام چیدن سفره ی هفت چین از نزدیک شد به این افراد بپرهیزید، وگرنه ممکن است مجبور باشید، ایام عید را به عنوان یکی از هفت چین آن ها سپری کنید.
شیرینی
در سنت های ایرانی، همیشه از ایام شادی با عنوان شیرین کامی یاد کرده اند و شیرینی از ارکان اصلی هر جشن و مراسم شاد ایرانی است. اما آن چه که شیرینی عید نوروز را از دیگر جشن ها متمایز می کند، خشک بودن آن است.
برخی بر این اعتقادند، نوروز هنگام شادی همگان است و شیرینی ها هم از این قاعده استثنا نیستند. بر این اساس، شیرینی تر که در کل سال در همه جا حضور داشته است، مدتی مرخصی می رود تا شیرینی خشک هم مدتی احساس مفید بودن کند و از افسردگی در آید، که این اتفاق باعث شادی هر دو نوع شیرینی می شود.
توصیه می شود در هنگام شیرین کامی از شیرینی های عید، حواستان را جمع کنید تا بر اثر خفگی حاصل از نرمی بعضی از آن ها، فامیل را تلخ کام نکنید.
میوه
میوه یکی از ارکان پذیرایی ایرانی است که در نوروز هم جایگاه خود را حفظ کرده است. تا جایی که نویسنده به یاد دارد، سیب و پرتقال بخش اصلی میوه های نوروزی بوده است، ولی با توجه به این که پرتقال های امسال حاصل پیوند ژنتیکی ساقه طلایی و پرتقال است، مسئولان هم از هیچ تلاشی برای جلوگیری از مصرف این نوع پرتقال توسط مردم مضایقه نکرده و تمام توان خود را در راستای گران شدن آن انجام داده اند. البته عده ای هم هستند که تحت هر شرایطی به خوردن پرتقال اصرار و با انداختن آن در ظرف آب سعی دارند آن را برای خوردن آب دار کنند، که این عمل گاهی اوقات به قیمت انداختن آن در تنگ آب به جای ماهی، اتفاق می افتد.
همچنین مرغوبیت سیب های امسال هم به حدی بود که حتی دولت هم برای تنظیم بازار نتوانست، سیبی بهتر از سیب های کپک زده وارد بازار کند.
در این راستا رئیس اتحادیه ی میادین تره بار توصیه کرده بود، مردم نارنگی و موز بخورند، که با توجه به قیمت آن ها، توصیه نویسنده این است، شما به اندازه یک ظرف، محض احتیاط کمی بیشتر، میوه تهیه کنید و در هنگام عید دیدنی خود را به آن راه زده و وانمود کنید که حواستان به میوه نیست، سپس در هنگام خروج از خانه با عذرخواهی از مهمان اظهار به فراموشی کنید و اصرار داشته باشید که برای خوردن میوه به خانه برگردند، که آن مقدار اضافه هم برای امکان کم برگشتن، در نظر گرفته شد.
آجیل
طبق یافته های نویسنده، لازم ترین چیز در عید نوروز آجیل است. حتی دیده شده، کسی برای عید نتوانسته موارد قبلی را تهیه کند، اما آجیل عید را تهیه کرده است. از دیگر مصادیقی که به اهمیت آجیل اشاره دارد، این است، شما وقتی به خانه ی کسی برای عید دیدنی می روید، ممکنه است میوه یا شیرینی نخورید و هفت سین را که دو اتاق آن طرف تر چیده اند، نبینید ولی بعید است آجیل نخورید.
آجیل می تواند دارای ۱۰ جز باشد، که عبارتند از پسته، بادام، بادام زمینی، بادام هندی، تخمه کدو، تخمه آفتابگردان، تخمه هندوانه، فندق، کشمش، نخودچی.
در تهیه ی آجیل، به دلیل این که کشمش مقداری ترکیب را به هم می زند، معمولا در ظرفی جداگانه همراه با نخودچی آماده ارائه می شود. توصیه ما در مورد بادام زمینی این است که آن را به صورت بی بو (بو داده نشده) به این ترکیب اضافه کنید، که در کاهش مصرف آن، تاثیر زیادی خواهد داشت.
در مورد دیگر قسمت های آجیل، پسته، بادام، بادام هندی و فندق به شدت استعداد خورده شدن دارند و تخمه ی آفتابگردان، هندوانه و کدو از قانون بقا پیروی می کنند.
در این مورد، شما می توانید، چهار قلم اول را به مقدار محدود تهیه کنید یا اصلا تهیه نکنید و در هنگام پذیرایی از مهمان، با عذرخواهی، نبود آن ها رو به گردن مهمانان فرضی قبلی بیاندازید.

ثبت ديدگاه