نگاهی به سریال طنز  میانبر
گریز از مرکز

راه راه:

پخش سریال نوروزی شبکه پنج (تهران) به نام «میانبر» از یک ماه مانده به عید آغاز شد. این سریال در سه فاز ۳۰ قسمتی تولید جدید سیمای مرکز استان البرز است که به سفارش مرکز سیمای استان‌ها و با مشارکت شبکه پنج سیما تولید شده است؛ از شبکه شما نیز همزمان بازپخش می‌شود.

کارگردانی را یزدان فتوحی بر عهده دارد. یزدان فتوحی را با نوشتن و بازی در آیتمهای نمایشی خنده بازار به یاد دارید که بعد از نوشتن چند تله فیلم، دستیاری چندین کارگردان، حال به سراغ ساختن سریالی جدید رفته است. تهیه کنندگی را هم محمد صالحیان برعهده دارد. نویسندگان این سریال پیمان جزینی، نیما حسن نیا،  شاهرخ باقری نژاد، داریوش رعیت و داود روستا هستند. از این اسامی، پیمان جزینی با نوشتن فیلم هزارپا برایتان آشناست.

بازیگرانی چون رضا نیکخواه، کمند امیرسلیمانی، محمود جعفری، سیاوش چراغی پور، شهین تسلیمی، آرش نوذری و اشکان اشتیاق به ایفای نقش می‌پردازند همگی بازیگران نام آشنای کمدی هستند.

 

سریال در ژانر کمدی_اجتماعی و قالب آپارتمانی ساخته شده است. این کار، در چارچوب طنز قرار دارد اما نه به آن مفهوم عام. بلکه موقعیت هایی در داستان برای شخصیت‌ها پیش می‌آید که به کمدی نزدیک است. بسیاری از لوکیشن‌های آن داخلی است و داستان در یک آپارتمان چند واحدی می گذرد که ساکنان آن با مشکلاتی روبه‌رو هستند! از طرفی با انتخاب مدیر ساختمان مواجه می شوند که در این بین، ماجراهایی برای آن ها رقم می خورد. یکی از مضامین مهم این سریال انتخاب های اشتباهی است که باعث بروز مشکلات می‌ شود و…

موضوع میانبر بی‌ارتباط با مساله انتخابات مجلس نیست اما انتخابات برای یک مجتمع مسکونی است.

محور اصلی مجموعه تلویزیونی میانبر، انتخاب صحیح در موضوعات مختلف و مراحل گوناگون زندگی از جمله انتخاب همسر، انتخاب شغل و همچنین انتخابات سیاسی است.

 

این سریال، نتوانسته انتظارات را برآورده کند. چون سریال‌های بسیاری مانند “زیر آسمان شهر” درباره آپارتمان نشینی و برای آپارتمان نشینی ساخته شده که اندکی شباهت به فضای آن کار دارد. عده‌ای می‌گفتند که برای خالی نبودن آنتن و با عجله، این کار ضبط شده تا برای پخش و خالی نبودن کنداکتور آماده باشد. دور شدن از فضای زندگی سنتی و غالب مردم که به دور از چنین زندگیِ بی دغدغه است، موجب رسیدن به همین سریالِ وقت پر کن و بدون بار هنری  از جمله نقدهای وارد بر این سریال است. حتی این سریال، در طنازی هم به لودگی آدم‌ها رسیده است؛ زیرا هیچ‌کدام از شخصیت‌ها نتوانستند از تیپ‌‌ سازی فراتر بروند و بازی‌های خوبی را به نمایش بگذارند. همین موارد، موجب شده تا مردم بیش از پیش از تلویزیون زده شوند و به فضای مجازی گرایش یابند.

 

در آخر لازم است که نگاهی داشته باشیم به تولیدات سیمای استانها. هر استانی صداوسیمای خاص خود را دارد و تولیدات آن‌ها مبنی بر زبان، لهجه و آداب و رسوم مردم همان منطقه است که غالبا با اقبال عمومی همراه می‌شود. مانند سریال «ن.خ» که با لهجه کرمانشاهی که نظر مخاطبان را به خود جلب کرد.

 

شبکه شما هم در پخش یا بازپخش این محصولات نقش مهمی ایفا کرده که قابل انکار نیست. مانند پخش برخی سریال‌های طنز همچون «آداخلی»، باجناق‌ها و… که قطعاً موجب رفع مرکزگرایی و توسعه فرهنگی کشور خواهدشد.

 

 

ثبت ديدگاه