حسین قرایی در اردوی طنز راه راه مطرح کرد:
نگذارید شعر شاعران انقلاب مهجور بماند

اردوی آموزشی باشگاه طنز و کاریکاتور «راه راه»، کلاسی با عنوان فعالیت خودجوش در تاریخ ادبیات انقلاب اسلامی با حضور حسین قرایی پژوهشگر شعر و ادبیات فارسی برگزار شد.

حسین قرایی در ابتدای صحبتهایش با اشاره به زندگی سلمان هراتی یکی از اولین شعرای ادبیات انقلاب اسلامی گفت: سلمان هراتی یکی از طنز پردازان معاصر امروز است و یکی از مظلومان ادبیات انقلاب اسلامی است. او ۲۷ سال بیشتر عمر نکرد. ولی همه ی عمرش پر برکت بود. کمتر این شاعر را به عنوان طنز پرداز درک کرده اند و هیچ کتابی در مورد لحن و بیان طنز این شاعر نوشته نشده است اما شما او را به عنوان یک طنز پرداز جدی بگیرید.

او با خوانش بخشهایی از شعر هراتی اضافه کرد: سلمان هراتی در شعری می گوید: «وقتی که یک جرعه آب صلواتی، عطش را می خشکاند، دیگر به من چه پپسی بهتر از کوکا کولاست.»
این لحن طنز را درک کنید و طنز هراتی را جدی بگیرید.

قرایی گفت: شاعران آیینی با به کارگیری موسیقی شعر و اندیشه، شعر می سرایند ولی این رسانه ها و شما بچه های انقلاب هستید که نباید بگذارید شعرهای شاعران انقلاب مهجور بماند. اگر نسبت شناخت از شاعران انقلاب به شاعران دیگر بین مردم کم شده است بخشی به خاطر غفلت بچه های انقلابی است.

وی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اینکه تاریخ ادبیات انقلاب اسلامی در حال تحریف است گفت: قیصر امین پور هنگام تسخیر لانه جاسوسی شعری سروده که در هیچ کدام از کتاب شعرهایش نیست. این شعر را پیدا کردم و در کتاب «در سناباد شعر» آوردم یا به عنوان مصداقی دیگر، ژولیده نیشابوری در همان سالهای ۴۲ شعری در رثای قیام امام خمینی سروده که کمتر کسی در فضای رسانه ها، او را به عنوان یک شاعر آیینی مهم معاصر می شناسد.

این پژوهشگر حوزه شعر و ادبیات فارسی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: با بررسی شعر آیینی شاعران قبل از انقلاب، از همان دوران شاعران اول پارسی گوی در مقایسه با شاعران بعد از انقلاب، کفه شعر آیینی بعد از انقلاب سنگین تر است. شما در اشعار آیینی محتشم کاشانی سوگ می بینید، در اشعار عمان سامانی عشق به عاشورا است و در اشعار خوشدل تهرانی، می بینید که پیام را به شعر آورده است.

وی ادامه داد: سوگ، عشق، پیام، حماسه و اعتراض از ارکان اصلی شعر آیینی بعد از انقلاب اسلامی هستند. همه این ها پیش از انقلاب جدا از هم در شعر شاعران حضور داشتند ولی بعد از انقلاب به هم پیوستند.

قرایی در بخش دیگری از این کارگاه آموزشی، اشعار شاعران انقلاب اسلامی را خواند و گفت: یکی از شاعران معاصر که شعرش همراهی عشق و اعتراض است، علیرضا قزوه است. قزوه در کتاب شعر عشق علیه السلام شعرسیاسی در مورد آقازاده ها دارد و در همین کتاب شعری عاشقانه در وصف عاشورای امام حسین دارد.

قرایی با خواندن بعضی از اشعار، شاعران معاصر به هنرجویان کارگاه طنز و کاریکاتور مجله راه راه توصیه کرد که اگر می خواهند طنز نویس بدیع باشند که طنزهایشان تازه و با طراوت باشد بسیار شعر بخوانند.

وی با اشاره به اشعار محمد مهدی سیار یکی از شاعران جوان انقلاب گفت: شعر محمد مهدی سیار دارای اندیشه است. اندیشه در شعر، باعث ماندگاری آن می شود اگر نام شاعرانی چون قیصر، اخوان و شاعران قدیمی تر در تاریخ مانده است به خاطر اندیشه ای است که در شعرشان جاری است.

قرایی در بخش دیگری از صحبتهایش به زندگی نامه شاعرانی چون مصطفی محدثی خراسانی و عباس خوش عمل اشاره کرد و گفت: عباس خوش عمل از جمله طنزنویسان نشریه گل آقا است. او را می توان از جمله تاثیرگذاران ادبیات دهه ۶۰ دانست که قدرش را ندانستند. پیشنهاد می کنم که کتاب تلخک از این شاعر معاصر را تهیه کنید و بخوانید.

در انتهای کلاس بخشهای از بحر طویل کتاب تلخک سروده ی عباس خوش عمل خوانش شد و قرایی به طنزنویسان جوان توصیه کرد که برای بیان مسائل اجتماعی از شکل های مختلف شعر از جمله بحر طویل استفاده کنند.

کارگاه های آموزشی باشگاه طنز وکاریکاتور «راه راه»، در اردوی آموزشی با عنوان نطنز، طی سه روز در فرهنگسرای بعثت در صفادشت ملارد برگزار شد.

ثبت ديدگاه




عنوان