معرفی کتاب «تحریم نانوایی عزیزآقا» نوشته علیالله سلیمی
سوغات ایرانی برای نوجوانها
۱۰:۰۲ ق٫ظ ۰۹-۰۲-۱۴۰۴
«تحریم نانوایی عزیزآقا» نوشته علیالله سلیمی -نویسنده و روزنامهنگار- است. این کتاب ۱۰۴ صفحهای در سال ۱۴۰۲ از سوی نشر «قدیانی» منتشر و با قیمت ۶۵۰۰۰ تومان عرضه شد. پیشتر از این نویسنده مجموعهداستانهای «زنی شبیه حوا» و «باران جنوب» منتشر شده بود. اینبار سلیمی به سراغ گروه سنی نوجوان رفته است و در اثر جدید وی، مخاطب و عمده شخصیتها نوجوانان هستند.
ماجراهای مجموعه بسیار سادهاند؛ بهگونهای که در تعریف پیرنگها، ذکر آنها به چند خط نمیرسد و با یکی دو جمله میشود تمام آنها را تعریف کرد: نانوایی که بهخاطر کیفیت نان تحریم میشود. حاجیای که سوغات سفر حج را در ایران میخرد و…
در داستان لاتی که تهدید کرده کنار هیئت دعوا کند، مخاطب ناگهان با تحول شخصیت اصلی مواجه میشود. نه علت آن برای مخاطب باز شده و نه در دستهبندی، برای دریافت غیرمستقیم (شویینگ در داستاننویسی) نشانهای به مخاطب داده شده تا متوجه علت چنین تغییری شود. داستانها بدون گره پیش میروند و پایانبندی خاصی برای آنها طراحی نشده (بهجز پایان نسبتاً غافلگیرانه «چراغانی کوچه آشتیکنون») و همهچیز از ابتدا قابل پیشبینی است. در جاییکه مخاطب نوجوان است، احتمالا تازه کتابخوان شده و نیاز به پرداخت بهتر به ماجراها احساس میشود. مخاطب مظلومی که با بازی رایانهای و فضای مجازی و هوش مصنوعی و اگر کتابخوان حرفهای باشد، داستانهای تخیلی خارجی مانوس است؛ حق دارد این شیوههای تکخطی و کلاسیک را نپسندد. به همین دلایل؛ جای خالی شوخی هم در داستانها محسوس است. درحالیکه معمولا طنز، هرچند اندک یا حتی در لایههای سطحی آن، همیشه مورد اقبال نوجوانان بودهاست.
با این همه نمیتوان ویژگیهای مثبت اثر را نادیده گرفت؛ این کتاب به آموزش سبک زندگی و تربیت انسانی و دینی، با همان فرض تازهراه بودن نوجوان در مطالعه داستان، بسیار خوب پرداخته است. از آنجا که موضوع بیشتر داستانها اقتصاد مقاومتی، حرفهآموزی و تلاش جمعی است، برای معرفی به نوجوانان از سوی والدین و مربیان تربیتی نیز مناسب است.
در مجموع؛ «تحریم نانوایی…» یک اثر نوجوان است. در شرایطی که آثار مناسب نوجوانها کم است. داستان است، در شرایطی که داستان تالیفی هم شرایط خوبی ندارد.
ثبت ديدگاه