معرفی کتاب «تحریم نانوایی عزیزآقا» نوشته علی‌الله سلیمی
سوغات ایرانی برای نوجوان­‌ها

«تحریم نانوایی عزیزآقا» نوشته علی­‌الله سلیمی -نویسنده و روزنامه­‌نگار- است. این کتاب ۱۰۴ صفحه­‌ای در سال ۱۴۰۲ از سوی نشر «قدیانی» منتشر و با قیمت ۶۵۰۰۰ تومان عرضه شد. پیشتر از این نویسنده مجموعه­‌داستان­‌های «زنی شبیه حوا» و «باران جنوب» منتشر شده بود. این­‌بار سلیمی به سراغ گروه سنی نوجوان رفته است و در اثر جدید وی، مخاطب و عمده شخصیت­‌ها نوجوانان هستند.
ماجراهای مجموعه بسیار ساده­‌اند؛ به­‌گونه­‌ای که در تعریف پیرنگ­‌ها، ذکر آن­ها به چند خط نمی­‌رسد و با یکی دو جمله می­‌شود تمام آن­ها را تعریف کرد: نانوایی که به­‌خاطر کیفیت نان تحریم می­‌شود. حاجی­‌ای که سوغات سفر حج را در ایران می­‌خرد و…
در داستان لاتی که تهدید کرده کنار هیئت دعوا کند، مخاطب ناگهان با تحول شخصیت اصلی مواجه می­‌شود. نه علت آن برای مخاطب باز شده و نه در دسته­‌بندی، برای دریافت غیرمستقیم (شویینگ در داستان­‌نویسی) نشانه­‌ای به مخاطب داده شده تا متوجه علت چنین تغییری شود. داستان­ها بدون گره پیش می­‌روند و پایان­‌بندی خاصی برای آن­ها طراحی نشده (به­‌جز پایان نسبتاً غافلگیرانه «چراغانی کوچه آشتی­‌کنون») و همه­‌چیز از ابتدا قابل پیش­‌بینی است. در جایی­‌که مخاطب نوجوان است، احتمالا تازه کتاب‌خوان شده و نیاز به پرداخت بهتر به ماجراها احساس می­‌شود. مخاطب مظلومی که با بازی رایانه­‌ای و فضای مجازی و هوش مصنوعی و اگر کتاب­خوان حرفه­‌ای باشد، داستان­‌های تخیلی خارجی مانوس است؛ حق دارد این شیوه­‌های تک­‌خطی و کلاسیک را نپسندد. به همین دلایل؛ جای خالی شوخی هم در داستان­‌ها محسوس است. درحالی­که معمولا طنز، هرچند اندک یا حتی در لایه‌های سطحی آن، همیشه مورد اقبال نوجوانان بوده‌است.
با این همه نمی­‌توان ویژگی­‌های مثبت اثر را نادیده گرفت؛ این کتاب به آموزش سبک زندگی و تربیت انسانی و دینی، با همان فرض تازه­‌راه بودن نوجوان در مطالعه داستان، بسیار خوب پرداخته است. از آنجا که موضوع بیشتر داستان‌ها اقتصاد مقاومتی، حرفه­‌آموزی و تلاش جمعی است، برای معرفی به نوجوانان از سوی والدین و مربیان تربیتی نیز مناسب است.
در مجموع؛ «تحریم نانوایی…» یک اثر نوجوان است. در شرایطی که آثار مناسب نوجوان­‌ها کم است. داستان است، در شرایطی که داستان تالیفی هم شرایط خوبی ندارد.

ثبت ديدگاه




عنوان