بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، علیرغم اینکه بیش از 30 نشریه طنز در طول یکسال، ظهور و افول کردند؛ اما نگاه طنزنویسان حرفهای و بالتبع نویسندگان کتاب طنز، به نظام جدید، به ترسی آمیخته با ناشناختگی، همراه بود و کسی نمیدانست قرار است چه سرنوشتی در انتظار طنز و طنزنویس باشد.
فروغ زال
از طنز جریان ساز مشروطه تا کازینو طنز 24 ساعته پهلوی
در دوره کوتاهی بعد از تبعید رضاشاه از شهریور 1320 تا 28 مرداد 1332 طنزهایی عصبی، مهاجم، جبههگیر و به شدت سیاسی از فضای پیش آمده شکل گرفت. طنزهایی که سطح انتقاد را تا مقامات سیاسی و احزاب و سیاستگذاریها بالا کشیده بودند و البته کاریکاتورهایی که آزادانهتر تمسخر میکردند.
دلایلی مثل توصیه نکردن و یا تبلیغهای کمرنگ برای کتابهای طنز و ناشناخته ماندن بهترینهای این سبک برای کتابخوانها. علاوه بر تبلیغ محدود کتابهای طنز در این برنامههای کتابخوان، عموماً در محافل و برنامههای تلویزیونی هم اگر از فرهیختگان کتابخوان درخواست معرفی کتاب شود، در لیست ارائه شده کمتر کتاب طنزی به چشم میخورد.
در ادامه بدون آنکه خندهاش بگیرد گفت: عملکرد پدرم به من مربوط نیست و مردم باید من را با کارها و عملکرد و کنشهای خودم قضاوت کنند. در ادامه به تحلیل چند کلیدواژه از این سخنرانی میپردازیم: